Előfordult már valakivel, hogy kinőve a kamaszkorból, 35-40 évesen már közel sem tetszett úgy egy dal, mint 15-20 évvel korábban? A legfrissebb kutatások szerint bizonyos életkor fölött, teljesen természetes reakció, hogy fiatalságunk zenéit sokkal minőségibbnek tartjuk a kor popdalainál, s eltekerjük a rádiót, ha egy aktuális sláger szól! Ennek nem a zene az oka, hanem az a jelenség, amely „ízlésbefagyás” (taste freeze) néven ismeretes.

A jelenségnek részben neurológiai okai vannak. Az agy fejlődése 35 éves korunkig rengeteg fázison megy át: csak fokozatosan különülnek el az érzelmekért és a racionális gondolkodásért felelős agyterületek. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy értsük és élvezzük a zenét. Hasonlóan fontos fejlődésen megy át a memória is: ahogy egyre több zenét ismerünk meg, egyre több viszonyítási pontunk lesz, ami alapján értékelni fogjuk az újabb és újabb zenéket.

Az átlagemberek általában 33 éves koruk környékén kezdik el utálni a modern popzenét, sőt, ahogy idősebbekké válnak, úgy teljesen fel is hagynak az aktuális trendek követsével és a legfrissebb popdalok hallgatásával.

Persze, mindez csak közvetett bizonyíték lehetne arra, hogy emiatt változik meg az ízlésünk. De a legújabb big data kutatások, amikben egyszerre nagy létszámú zenehallgató szokásait tudták vizsgálni, azt mutatták, hogy a végső határ a 33 év. Az emberek még ekkor sem szűnnek meg zenehallgatónak lenni, csak a legújabb popslágerek iránt lesznek teljesen közömbösek. Sőt, az ízlésük ezen a ponton egyre kifinomultabbá válik.

Szóval mindenki addig hallgasson popzenét amíg fiatal, s élvezze a legfrissebb slágereket, amíg teheti!

(Spotify | Huffington Post | Psychology Today)

https://index.hu/tudomany/til/2018/07/01/miert_utaljuk_a_mai_popzenet/